Gezondheidszorg

Een prik in de goede richting

Als er problemen zijn in de zorgverlening is het goed om die aan een onafhankelijke vraagbaak voor te kunnen leggen. Zodat het advies onpartijdig is en afgestemd op persoonlijke behoefte. En soms heb je daarbij een duwtje in de rug nodig om voor elkaar te krijgen wat ogenschijnlijk simpel lijkt. Dat is niet meer dan normaal. Want niet iedereen is in staat om zelf optimale zorg te verkrijgen. Zo nam Mevrouw Ter Steeg contact op met Adviespunt Zorgbelang omdat ze problemen ondervond bij haar wekelijkse afname van bloed door de trombosedienst.

Cliëntondersteuning Klein

Als er problemen zijn in de zorgverlening is het goed om die aan een onafhankelijke vraagbaak  voor te kunnen leggen. Zodat het advies onpartijdig is en afgestemd op persoonlijke behoefte. En soms heb je daarbij een duwtje in de rug nodig om voor elkaar te krijgen wat ogenschijnlijk simpel lijkt. Dat is niet meer dan normaal. Want niet iedereen is in staat om zelf optimale zorg te verkrijgen. Zo nam Mevrouw Ter Steeg contact op met Adviespunt Zorgbelang omdat ze problemen ondervond bij haar wekelijkse afname van bloed door de trombosedienst.

Mevrouw Ter Steeg gaat vrijwel iedere week naar de trombosedienst om bloed te laten prikken. Al snel is duidelijk dat het prikken bij haar niet makkelijk gaat. Daarom wordt ze geprikt met een vingerprik (capillair). Het apparaat dat de trombosedienst daarvoor gebruikt, is vaak niet aanwezig als mevrouw Ter Steeg bij de prikpost komt. Omdat ze slechte ervaringen heeft met andere methoden kiest ze er meestal voor om te wachten totdat de buitendienst terug is met het benodigde apparaat. Soms moet ze zelfs de volgende dag terugkomen. En dat is niet prettig als je slecht ter been bent.

Oplossing uit zicht

Al met al knaagt het aan mevrouw Ter Steeg. Ze is van nature geen makkelijke prater en zal niet snel haar mond open doen als iets haar niet bevalt. Maar ze merkt dat ze steeds meer op ziet tegen haar bezoek aan de prikpost en dat het haar leven alsmaar negatiever beïnvloedt. Ze schraapt haar moed bij elkaar en neemt contact op met de trombosedienst. Daar krijgt ze te horen dat aanschaf van een tweede apparaat € 500,- kost. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het geld ontbreekt de dienst om de aanschaf te kunnen realiseren. Wel krijgt mevrouw Ter Steeg te horen dat in een andere stad permanent zo’n prikapparaat aanwezig is en dat ze daar gebruik van mag maken. Ze realiseert zich dat het vele reizen voor haar een grote belasting is. Bovendien zullen haar reiskosten aanzienlijk stijgen. Terneergeslagen hangt mevrouw Ter Steeg op.

Gesprektips en advies

Enkele dagen later neemt ze contact op met het Adviespunt Zorgbelang. Ze is blij haar probleem voor te kunnen leggen aan een deskundige op het gebied van zorg. De medewerkster van het Adviespunt luistert aandachtig en geeft het advies om met de medewerkers van de prikpost in gesprek te gaan. Dat mevrouw Ter Steeg hulp daarbij kan gebruiken is duidelijk merkbaar aan de telefoon. De medewerkster van het Adviespunt geeft uitgebreide gesprektips mee ter voorbereiding op het gesprek. En het advies om zelf ook te kijken naar wat mogelijk is. Bijvoorbeeld door thuis capillair bloed af te nemen. Mevrouw Ter Steeg is na afloop van het telefoongesprek overtuigd van de oplossingsrichting en zal het gesprek aangaan met de prikpost.

Praten helpt

Een aantal weken later belt mevrouw Ter Steeg met de medewerkster van het Adviespunt die haar ondersteund heeft. Het gesprek waar ze eerst zo tegenop zag verliep goed. De medewerkers van de prikpost erkenden het probleem en wilden mee werken aan een oplossing. Die werd geboden door het schema van de buitendienst aan te passen. Hierdoor is iedere maandag het prikapparaat in huis en kan mevrouw Ter Steeg met een gerust hart naar de prikpost toe om er gebruik van te maken. Haar leven heeft sindsdien meer kleur gekregen.

Deze case is op waarheid gebaseerd. Om privacy-redenen zijn de namen fictief.

Deze dienstsverlening is gestopt, maar wij verwijzen u graag door. 
Ga naar: cliëntondersteuning gezondheidszorg