Langdurige zorg

CIZ

CIZ betekenis

CIZ is de afkorting van Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ is een organisatie die bepaalt wie recht heeft op langdurige zorg uit de Wlz (Wet langdurige zorg) Het CIZ doet dit zorgvuldig en met aandacht voor de mens. Want de regels zijn gelijk, maar toch is iedereen anders. Het CIZ werkt in opdracht van de overheid. Het CIZ is geen zorgverlener en betaalt ook geen zorg. Dat doet het zorgkantoor of de zorgverzekeraar.

CIZ indicatie aanvragen

Als je langdurige zorg nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een handicap, een ziekte of een ouderdomskwaal hebt, kun je een aanvraag doen bij het CIZ. CIZ staat voor Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ bepaalt of je recht hebt op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat is een wet die zorgt voor mensen die de hele dag zorg of toezicht nodig hebben.

Om een aanvraag te doen bij het CIZ, moet je eerst een Wlz-check doen. Dat is een online vragenlijst die je helpt om te zien of een aanvraag zinvol is. Je kunt de Wlz-check doen op de website van het CIZ. Als je de Wlz-check hebt gedaan, kun je een aanvraagformulier invullen en opsturen naar het CIZ. Je kunt het formulier ook online invullen en versturen. Je hebt daarvoor wel een DigiD nodig.

Indicatiestelling

Als het CIZ je aanvraag heeft ontvangen, gaat het CIZ onderzoeken of je in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz. Dit heet indicatiestelling. Het CIZ kijkt naar je gezondheid, je beperkingen en je zorgbehoefte. Het CIZ kan ook contact opnemen met je huisarts, je specialist of je behandelaar om meer informatie te krijgen. Soms komt er iemand van het CIZ bij je langs om met je te praten.

Indicatiebesluit
Het CIZ probeert binnen zes weken een beslissing te nemen over je aanvraag. Je krijgt dan een brief van het CIZ waarin staat of je wel of niet zorg uit de Wlz kunt krijgen. Dit heet een indicatiebesluit. Als je het niet eens bent met het besluit, kun je bezwaar maken bij het CIZ.

Contact met CIZ

Als je meer wilt weten over het CIZ, kun je de website van het CIZ bezoeken. Je kunt ook contact opnemen met het CIZ via telefoon of e-mail. Het telefoonnummer is 088 - 789 67 00 en het e-mailadres is info@ciz.nl. Het CIZ is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Heeft u ondersteuning nodig bij de Wlz?

Wilt u meer informatie over het CIZ of de Wlz? Kijk dan bij 'vraag en antwoord' of neem contact op met cliëntondersteuning Wlz. Ondersteuning van een cliëntondersteuner is gratis. Cliëntondersteuners zijn onafhankelijk en kunnen u helpen bij het regelen van zorg en ondersteuning.